Trg sv. Marka

 

Trg sv. Marka je najbolj obiskan trg na svetu. Na milijone tujih in domačih obiskovalcev že nekaj desetletij ustavi svoje korake prav v srcu Benetk kateremu Benečani pravijo središče svojega majhnega vodnega mesta. Fotoaparat je nujen: palače (ali poslopja) katere so bile zgrajene v različnih obdobjih prepletajo razline arhitekturne sloge.

 

Mestno jedro se pohvali z baziliko svetega Marka z bizantinskimi kupolami; na eni strani je zvonik, piazetta pred doževo palačo in zaliv svetega Marka, na drugi pa stolp z uro in piazetta dei Leoncini, ki je dobila ime po rdečih marmornatih levih. Severni del trga omejuje palača Procuratie Vecchie, kjer je nekoč uradovala uprava Beneške republike in na južnem delu stoji nekdanja administrativna stavba Procuratie Nuove. V pritličju obeh pa se vrstijo arkade s trgovinami in caffee bari v katerih sta rada posedala tudi Byron in Dickens.

ŽELIM POTOVATI MED

DRŽAVA ODHODA
ZAČETNI DATUM
KONČNI DATUM
Prostorske slike trga sv. Marka

Trg Sv. Marka je salon Evrope - tako ga je poimenoval Napoleon. Preden se odločite obiskati Benetke vas vabimo na virtualen sprehod po trgu Sv. Marka. Sprehodite se lahko od bazilike Sv. Marka vse do mosta vzdihljajev z enim samim klikom.

10 naj dogodkov na trgu Sv. Marka

Deset najpomembneših dogodkov, ki so zaznamovali najrazličnejše dogodke na Trgu Sv. Marka; kot prva velja postavitev temeljev vladarjevi palači, kot zadnja zavzemanje zvonika s strani separatistov. Omeniti velja tudi poplavo, katera je prvič omogočila vožnjo po trgu z gondolo.

Doževa palača

(it. Palazzo Ducale di Venezia) je tipična gotska palača v Benetkah. V njej je prebival beneški dož (vojvoda). Današnja stavba je bila zgrajena med 1309 in 1424, (verjetno) delo arhitekta F. Calendario. Glavni vhod, Porta della carta, sta v poznem gotskem stilu leta 1442 dogradila brata G. in B. Don.   

Zapori v Doževi Palači

Beneški zapori za najhujše zločince so se nahajali v Doževi palači. Najbolj "negostoljubne" celice so bile v pritličju stabe. Poznani kot Pozzi (slo. vodnjaki), so bili temačni ter obdani z lesenimi tramovi. Vseh 18 celic je povezoval mračen in vlažen hodnik.

Stebra Sv. Marka ter Sv. Teodorja

Dva stebra na trgu Piazzeta (ob morju) ponazarjata svetnika mesta - Marco in Todaro. Pomenita uradni vhod v Beneško republiko ter lokacijo na trgu, kjer so (po obsodbi) usmrtili beneške zločince. Sv. Toedor je stari svetnik mesta, vendar je Benetke preveč povezoval z Bizancem in so ga leta 828 zamenjali.

Zvonik

(it. Campanile San Marco) je najvišja stavba v mestu. S svojimi 98,60m je statusni simbol mesta. Original je bil zgrajen v 11. stoletju, vendar se je pod svojo težo zrušil leta 1902. Na njenem mestu so deset let kasneje zgradili kopijo (v notranjost so namestili dvigalo za obiskovalce).

Bazilika sv. Marka

(it. Basilica di San Marco) je glavna beneška katedrala in najboljši primer bizantinske arhitekture. Povezana je z doževo palačo, saj je v preteklosti služila kot doževa osebna kapela. Od leta 1807 je sedež beneške partriarhije. Nadimek "Chiesa dOro" je dobila v 11. st., saj je večji del notranjosti okrašen z zlatom.

Konji na baziliki Sv. Marka

Konji od četrte križarske vojne krasijo teraso bazilike Sv. Marka. Benetkam pomenijo ponos zaradi zmage vojne ter istočasno na propad Repubilke, saj je Napolenon originale Benečanom odvzel. Do dandanes originalov niso vrnili na svoje mesto, pa čeprav so jih francoske oblasti že 1815. leta vrnile Benečanom.

Stolp z uro

(it. Torre dorologio) je bil zgrajen med leti 1496 in 1499, delo arhitekta Mauro Coducci (poznan tudi kot Codussi). Osnovna zanimivost je, da je glavni del razdeljen na 24 delov, namesto na 12. Nad odru se nahaja balkon med katerimi se v rimskih številkah kaže točen čas.

Knjižnica

(it. Libreria Marciana) je bila zgrajena med 1537 ter 1588, delo arhitekta Jacopa Sansovina. Osnovni namen stavbe je zahvala kardinalu Bessarione za stare rokopise, katere je podaril republiki leta 1468. Danes je v stavbi "narodna knjižnica Marciana" z okoli 750.000 knjig.

Nove prokuracije

(it. Procuratie nuove) je začel graditi arhitekt Scamozzi, končal jih je Sansovino v klasičnem stilu. Nove prokuracije so imele (za razliko od starih) poleg pisarn tudi ogrevana stanovanja, kar dokazujejo dimniki na vrhu stavbe. Po propadu Benetk je Napoleon v stavbi uredil pisarne za svoj imperij.

Caffe Florian

se nahaja v okviru Novih Prokuracij. Elegantna okolica takrat enostavnega lokala je privabila marskilatero poznano osebnost na skodelico pregrešne kave: Carlo Goldoni, Goethe, Giacomo Casanova, Lord Byron, Marcel Proust, Charles Dickens ter Gasparo Gozzi.

Stare prokuracije

(it. Procuratie vecchie) so bile zgrajene v 12. stoletju kot dvonadstropna stavba. V stavbi so bile pisarne za prokuratorje Beneške republike. V 16. stoletju so bile uničene v požaru ter obnovljene kot tronadstropna stavba. Stare prokuracije je obnovil arhitekt Condussi ter pustil rahle gotske značilnosti.

Gran Caffe Quadri

Ristorante Gran Caffè Quadri je nekoliko mlajši od Floriana, vendar tudi zelo pomemben za kulturne ter socialne dogodke na trgu sv. Marka. Prav tako kot v Floranu boste za skodelico capuccina odšteli več kot 20 € v primeru, da vas bo zabavala živa glasba.

Napoleonova plesna sala

(it. Ala Napoleonica) se nahaja nasproti basilike sv. Marka in velja za najmlajšo stavbo na trgu. Napoleon se je po prevzemu oblasti l. 1797 odločil, da si zgradi spomenik tam, kjer to Benečane najbolj boli - na trgu sv. Marka. V svoji stavbi je prirejal najrazličnejše zabave ter sprejeme, vendar v stavbi ni nikoli prespal.