Slavne osebe v Benetkah

 

Prav tako slavne kot so Benetke same, so bili tudi njeni prebivalci ter obiskovalci. Kot najbolj znan je seveda Giacomo Casanova, vendar so tudi drugi močno vplivali na razvoj mesta. Arhitekti, umetniki, vladarji, bojevniki so zaznamovali razvoj mesta in pustili pečat. Kot zadnjega velja omeniti odgovornega za propad republike l. 1797 - Napoleon Bonaparte.

ŽELIM POTOVATI MED

DRŽAVA ODHODA
ZAČETNI DATUM
KONČNI DATUM
Marco Polo

Marco Polo je bil beneški trgovec ter raziskovalec. Svojo slavo si je pridobil z potovanji po celem svetu. Marco, skupaj s svojim očetom Niccolo ter stricem Maffeom, je bil prvi zahodnjak, ki je plul po svileni poti do Kitajske in jo poimenoval v Cathay.

Jacopo Comin - Tintoretto
Tintoretto (pravo ime Jacopo Comin) velja za najpomembnejšega slikarja Beneške šole ter  zadnjiega velikega slikarja italjanske Renesance. Njegova neverjetna moč je izražena v delu Il Furioso z dramatično uporabo prespektivnega prostora. Posebni svetlobni efekti ga uvrčščajo med predhodnike baroka.
Giacomo Casanova

Največji ljubimec vseh časov, Giacomo Casanova, je bil pravi osvajalec src. Pri tem velja omeniti, da ni osvajal samo ženskih, temveč tudi moška. Zaradi svojega bogatega življenja je bil obsojen in poslan v zapor, iz katerega je pa zbežal.

Jacopo Sansovino

rojen 2.7.1486 v Firencah s priimkom Tatti, se je preimonoval v Sansovino po svojem učitelju Andrea Sansovino. Poznan je kot kipar in arhitekt, saj je pomagal pri izgradnji ter obnovi določenih stavb. Glavni pečat mestu je pustil z izgradnjo knjižnice Marciana na trgu sv. Marka (na Piazetti nasproti doževe palače).

Andrea Palladio

Rodil se je v Padovi 30.11.1508 kot Andrea di Pietro della Gondola. Uvrščen je kot najbolj vpliven arhitekt zahodne arhitekture v tistih časih. Svojo prvo zaposlitev je našel kot rezalec kamna pri 13 letih, vendar je že po 18 mesecih zbežal v Vicenzo. 

Giorgio Massari

Slavni Beneški arhitekt Giorgio Massari je v Benetkah zgradil dosti pomembnih stavb. Med njih štejemo Palazzo Grassi, CaRezzonico, Cerkev Gesuati in Santa Maria della Vizitazione. Njegovo delo najdemo tudi v Kopru: palača Bruti v središču Kopra.