Izdelava gondole je zelo zahtevna, traja tri mesece. Zaradi velikega povpraševanja ter majhne pondube je cena tudi temu primerna  - od 40.000 €. Izdelujejo jih na otoku Guidecca v ladjedelnicah starih preko 400 let. Od gondolierjev ne moremo pričakovati, da nam bodo prepevali kot to prikažejo v filmih.

»Oe, premi e stai« je izraz, ki ga uporabljajo že nekaj stoletjih kot spodbudo sebi in drugim gondolierjem. Po Beneškem zakonu morajo biti gondoljerji izključno beneškega rodu. Vsi morajo biti enako oblečeni: črne hlače, slamnat klobuk z modrim trakom, majica z belo-modrimi ali belo-rdečimi črtami.  So edini stoječi veslači (poleg Blejskih).

Legenda pravi, da so se izjemoma gondolierji rodili s podplati v obliki palme. Tako so bili stabilni na gondoli in jo lažje usmerjali. Se zelo dobro spoznajo na smeri tokov vode, saj jim to omogoča, da jih izkoriščajo in tako hranijo svojo moč. Starejši gondolierji prenašajo znanja na sinove, v genih imajo zapisane vse kanale in njihovo globino ter širino. Nekoč so gondole uporabljali pri prevozu blaga do palač, danes pa so turistična atrakcija. Že tisoč let nudijo edinstven in drugačen pogled na elegantne beneške palazze. Forcola oz. vilice držijo veslo na 8 različnih načinov za lažje usmerjanje gondole.

Kovinski kos na prednjem delu gondole pomaga gondoljerju ohranti ravnotežje - oblikovan je, da ponazarja obliko Canale Grande (oblika črke S) ter na vrhu Doževo krono. Kovinski zobje na prednjem delu kovine ponazarjajo mestne šestine Benetk, edina obrnjena proti potnikom pa simolizira otok »Gioudecca«. Ker so se Benečani po zadnjih Križarskih vojnah želeli odkupiti papežu ter Vatikanu, so med zobe dodali 3 dekoracije, katere simbolizirajo 3 žeblje, s katerimi je bil Kristus pribit na križ. Rep gondole so okrasili s podobo Papeževe zucchette.

Danes se gondole v Benetkah seboj ne razlikujejo dosti (z namenom da bi se izognili konkurenci). Kljub vsemu, izdelati lepe gondole ni enostavno: potrebujemo 9 različnih vrst lesa: bukev, češnjev les, brest, borov les, macesen, mahagonij, orehov les, lipov les, hrast in 280 asimetričnih kosov, da pridobimo obliko, podobno luni. Le-ta  omogoča željeno usmerjanje gondole. Če tako ne bi bila izdelana, bi veslali v krogu. Desni lok gondole je 24 cm daljši od levega. V njej lahko se lahko poleg gondolierja pelje največ 6 oseb.