je zaznamoval neopotizem na začetku ter osvajanje Dalmacije. Kot najbolj kontroverzen dož je veljal Otto Orseolo, saj je v vladne vrste vpeljal velik del svoje družine. Po odstopu se je trudil postaviti svojega sorodnika, vendar brez uspeha...

 

Ime doža

leta vladanja 

poznan po... 

Otto Orseolo (1009 - 1026)

Sin Pietra II Orsoleo, nastopil kot najmlajši dož pri 16 letih. Pri vladanju je kazal znake neopotizma, saj je velik del svojih sorodnikov postavil na mesta patriarhov, uradnikov, ect... Njegov sin je postal madžarski kralj.

Pietro Barbolano (1026 - 1032)

Zaradi neopotizma, katerega so Benečani očitali njegovemu predhodniku je imel Pietro veliko težav pri vladanju. Zaradi uničevanja Orseolovih družinskih povezav znotraj vladavine si je nakopal dosti sovražnikov. Zaradi primanjkovanja karizme se nikoli ni uspel prikupiti meščanom.

Domenico Flabanico (1032 - 1043)

Zaradi velike nepriljubljenosti prejšnjega doža, so Benečani želeli Orsolea nazaj. Šele po ugotovitvi, da je odstopil zaradi bolezni in nevarnosti, da Otto Orsoleo imenuje svojega sorodnika, Domenica Orsolea, so sprejli Domenica Flabanica kot naslednika. Flabanico je zelo omejil mož Doža in posledično tudi moč repubilke.

Domenico Contarini (1043 - 1071)

Po slabem vladanju predhodnika je Contarini prevzel Zadar ter dele Dalmacije, pridobil zaupanje mesta ter obnovil moč republike.

Domenico Selvo (1071 - 1084)

Zaradi nekonfliktne narave je uspel ojačati moč repubilke ter posledično tudi teritorij. Zaradi demokratničnega načina izvolitve (ter kasnejše odstave) je peljal Benetke v čas tranzicije. Z velikim zanimanjem je nadzoroval izgradnjo bazilike sv. Marka.

Vitale Faliero (1084 - 1096)

Kot spomenik svojemu vladanju si je kot prvi dovolil vgravirati svojo podobo v oltarju novozgrajene bazilike sv. Marka.

Vitale I Michiel (1096 - 1102) Pokazal zadržanost do 1. Križarske vojne ter do odločitve Vatikana vse dokler ni videl ekonomske upravičenosti. Po končani vojni je kupil območje "Ferrara" in s tem pridobil nove trgovske poti.