Beneška oblast je prvega maja letos prvič v zgodovini mesta prepovedala hraniti golobe na trgu in trajno odvzela licenco 19 stojnicam na trgu sv. Marka. Pred 11 leti so že objavili isto prepoved, vendar so iz zakona izključili trg sv. Marka. Po ocenah strokovnjakov je danes v mestu več kot 130.000 letečih podgan.

 

Pesem Zorana Predina pravi: BREZ GOLOBČKA NI BENETK!. Na žalost bo pa tej zgodbi kmalu konec. Beneška oblast je namreč prepovedala prodajo in hranjenje golobov na trgu sv. Marka. Zaenkrat še niso napisali nobene kazni turistom, ki so hranili golobe s svojo hrano, vendar budno nadzirajo vseh 19 stojnic, s katerih so do pred kratkim turisti kupovali koruzo.

 

Le-tej so se odločili za stavko in svoje stojnice skupaj z velikimi napisi pripeljali na obalni del trga sv. Marka z napisi kot:

 

UNIČILI STE TRADICIJO MESTA

 

VESTE KOLIKO NEZAPOSLENIH JE V ITALIJI? SEDAJ NAS JE 19 VEČ.

 

GOLOB - SIMBOL MESTA - UMOR

 

PREPOVED PRODAJE JE PODOBNO KOT ČE BI ZRUŠILI MOST RIALTO ALI MOST VZDIHLJAJEV.

 

etc...

 

Njihovo nezadovoljstvo je finančno upravičeno: cena majhne vrečke je 1 €. Z obiskom 20.000.000 turistov letno je to 19 prodajalcem pomenilo zelo dober zaslužek.

Dejstvo je, da vsako leto
dozori med nami svet,
poln nabreknjene mladosti,
vse en sam cvetoči cvet.

Filozof je temu rekel:
"Svoboda je v spoznanju nujnosti."
Sam dodajam drzno zrno,
zrno nagajivosti:

"Brez golobčka ni Benetk!"

Greš z golobčkom na zabavo...
Tam bo polno svežih rož!
Če ga pa pustiš doma?
To noč bosta osamljena, oba!

Ostareli maturanti, pol stoletja mladi fanti,
konzervirani galebi, kazanove po potrebi.

Naj vas potolažim, sestre,
svet je pač enako vaš.
Včasih želje skriti nočeš,
včasih pa ne znaš.

Brez golobčka ni Benetk.

Zarjavele navijačke, sivolase najstnice,
impregnirane lolite, večne mladoletnice.

 

ZORAN_PREDIN_IN_MAR_DJANGO_QUARTET

STROŠEK GOLOBOV V BENETKAH

Jezni prodajalci golobje hrane v Benetkah mec protestomOcena Renate Codelli, uradnice v mestu, odgovorne za ohranitev trga sv. Marka je, da golobi stanejo italijanske davkoplačevalce 16 - 23 € na goloba.

Uničujejo stavbe ter marmor na trgu, kar mestna oblast ne more več financirati. Na pol za res, na pol za hec je izjavila, da golobi v mestu do leta 1950 niso bili problem, saj so jih prebivalci jedli in tako zmanjšali njihovo gostoto. Danes pa s takšnega načina omejevanja števila golobov ne morejo več služiti, saj so golobi premajhni in bolani. Pravi, da je slišala, da je njihov okus dober.

 

V mestu živi preko 130.000 golobov, kar je 30x več kot priporočeno število glede na Evropske direktive. Vsi poskusi za omejitev števila letečih podgan so bili neuspešni: v hrano so jim dajali kontracepcijska sredstva, antibiotike, na stavbe namestili iglice, da ne bi uničevali fasad, fresk in dragocenih umetnin.

 

Ker jim nič ni pomagalo, so se odločili, da uporabijo najbolj drastično dejanje: prepoved. Sedaj ostaja samo še upanje, da jih ne bodo popolnoma izbrisali iz mesta, saj mora pesem Zorana Predina živeti dalje.