Majhen muzej ob Canale Grande je samo eden od številnih muzejev fundacije Solomon R. Guggenheim. V muzeju se nahaja v glavnem osebna kolekcija Peggy Guggenheim (1898 - 1979), bivše žene umetnika Max Ernest-a ter nečakinja rudarksega magnata Solomon R. Guggenheim.

Prav zaradi omejitve na osebno zbirko muzeja je nekoliko manjša kolekcija od ostalih na svetu znotraj fundacije.

 

Kljub vsemu so predmeti v muzeju dober prikaz ameriških modernistov ter italjanjskih futuristov. Zbirka vsebuje tudi kubizem, nadrealizem ter abstraktni ekspresionizem. Med drugimi lahko najdemo dela umetnikov, kot so Picasso, Dali, Magritte, Brancusi ter Pollock.

Palazzo Venier dei Leoni

Celotna kolekcija ter muzej se nahajajo v Palazzo Venier dei Leoni, nedokončani palači iz 18. stoletja.

Kot je očitno, je dokončano samo prvo nadstropje. V eni od soban lahko najdemo tudi dela hčerke Pegeen Vail. Na dvorišču med obema glavnima stavbama so tudi razne skulpture.

 

Kot najbolj kontroverzno razstavo velja omeniti "Mestni Angel", delo umetnika Marino Marini. Nahaja se pred palačo proti Canale Grande. Govorice so, da je goli ter očitno vzburjeni jahač imel odstranjiv penis, da ne bi užalil pomembnih gostov. Ob napovedi "visokega" obiska so penis začasno odstranili. Zaradi domnevnih kraj penisa so se odločili, da bodo penis navarili na telo in raje pretrpeli komentarje ter kritike.

Peggy Guggenheim kolekcija velja za najbolj pomembno kolekcijo v Italiji za evropsko ter ameriško umetnost prve polovice 20. stoeltja. Ravnatelj muzeja je američan Philip Rylands.

Peggy Guggenhiem (26.08.1898 - 23.12.1979)

je bila poznana zbirateljica umetnosti. Rojena v bogato New Yorško družino kot hčer Benjamina Guggenheim (umrl med potopom Titanica leta 1912). Njen oče je bil Švicarkso-Nemški Žid, mati pa Židinja, Nemka ter Nizozemka. Pri 21. letu starosti je podedovala majhno bogastvo, vendar bistveno manj od svojih bratov.