Sestiere San Marco

velja za srce mesta. Sestiere poleg otokov San Marco in njegove okolice vključujejo tudi bližnji otok San Giorgo Maggiore. Na tem otoku je arhitekt Paladio zgradil znamenito cerkev v 16. stoletju. Na otoku stoji največji samostan v mestu, ki danes služi kot kongresna dvorana.

Trg sv. Marka

Trg Sv. Marka je središče sestiera (ter turistično in gospodarsko središče mesta). Pohvali se s številčnimi svetovnimi znamenitostmi kot so Doževa palača ter Bazilika sv. Marka, vendar velja omeniti tudi zvonik iz 12. ter stolp z uro iz 15. stoletja.

Preberi več o trgu sv. Marka...

Zapori v Doževi Palači

Beneški zapori so se nahajali v Doževi Palači na trgu sv. Marka ter novi zapori v sosednji stavbi. Edini vhod v nove zapore je bil čez most vzdihljajev iz Doževe palače (točneje iz Dvorane Pravice). Veljali so za najbolj krute zapore v celotni Beneški republiki.

Preberi več o zaporih...

Palača / Palazzo Grassi

poznana tudi kot Palazzo Grassi Stucky je lep primer klasicističnega stila v mestuter kot taka kaže svoj kontrast od baročnih stavb. Nahaja se ob Canale Grande. Eno večjih del arhitekta Giorgo Massari. Stavba je kot ena od kasnejših stavb na najlepši vodni ulici na svetu zgrajena med 1748 ter 1772.

Palača Dandolo

Palazzo Dandolo je palača na Riva dei Schiavoni v katerem se danes nahaja Hotel Royal Danieli. Ime Dandolo je dobila od ene od družin Dandolo, vendar do danes ostaja uganka ali je pripadala enemu največjih Dožev v Benetkah, Enrique Dandolo (kot 39. beneški dož je nastopil svojo funkcijo leta 1193).

Cerkev San Moise

(ali San Moise Profeta) je cerkev posvečena Mojsesu, saj so Benečani (podobno kot Bizantinci) v 10. stoletju večino svojih cerkva posvetili svetnikom iz židovske stare zaveze kar pomeni, da cerkve niso posvečene katolikom, temveč židom.

Cerkev San Stefano

je velika cerkev na severnem delu istoimenskega trga (Campo Santo Stefano). Osnovana je bila v 13. stoletju, prenovljena v 14. ter spremenjena v 15., ko so ji dodali nežna gotska vrata.

Palača Contarini del Bovolo

se nahaja med mostom Rialto ter trgom Sv. Marka. Zgrajena v 15. stoletju je danes v slabem stanju. Slavna je zaradi svojih zunanjih stopnic, katere spominjajo na spiralo, kar Bovolo tudi pomeni. Od Campo (trga) Manin  je pot proti palači dobro označena.

San Giorgio Maggiore

Otok, katerega vidi sleherni obiskovalec trga sv. Marka, je poznan po istoimenski cerkvi ter samostan, ki sta bila zgrajena po načrtih znanega arhitekta Palladia leta 1566. Po propadu republike je otok postal svobodna luka, kjer so zgradili novo pristanišče leta 1812 ter kasneje tudi orožarno. Danes je otok dom odprtega gledališča Teatro Verde.

Gledališče La Fenice
Gledališče La Fenice (Feniks) je operna hiša v Benetkah blizu cerkve San Moise. Slovi kot ena najpomembnejših gledališč v Evropi, v katerem se je odvijala marsikatera premiera. Burna zgodovina gledališča je doživela vrhunec 29.12.96, ko so ga namerno požgali ter l. 2003 ponovno odprli...