Vse o Beneški gondoli, izvoru ter tradiciji.

Vaš sprehod med beneškimi ulicami bo ustavil mišičast možakar v črtasti majici. Povabil vas bo na gondolo, tisoč let staro prevozno sredstvo. Peljal vas bo po najožjih kanalih in tja do Canala Grande.

To bo panoramski izlet: pogledi bodo usmerjeni v elegantne palače, zanimiva baročno oblikovana okna in balkoni, velika vhodna vrata. Gondolijer vas bo popeljal v daljno zgodovino ter občutek, da ste pripadnik bogate beneške aristokracije vam bo pisan na kožo. Ko boste pluli mimo rojstne hiše Giacoma Casanove boste vedeli da ste na najbolj romantični točki na svetu...
... in to so Benetke!

Vožnja z gondolo je kot življenje samo... pomembnejša je pot od cilja!

 

Z gondolo potujete skozi svoje privatne Benetke. Daleč od turističnih središč in velike množice ljudi...
samo mostovi, palače, kanali brez pločnikov in odsevi unikatnosti nekoč velike Republike Serenissime....
(S. Škrinjar)

Gondola in tradicija

Benetke od vedno veljajo za mesto stoterih kanalov ter mostov. V mestu obiskovalec ne bo našel niti ene ceste in vozil, kot smo jih navajeni na kopnem. Od vedno so se bogati beneški trgovci in plemiči prevažali z gondolami. Danes slovi gondola kot najbolj romantično prevozno sredstvo.

Gondola in njena izdelava

Izdelava gondole je zelo zahtevna, traja tri mesece. Zaradi velikega povpraševanja ter majhne pondube je cena tudi temu primerna  - od 40.000 €. Izdelujejo jih na otoku Guidecca v ladjedelnicah starih preko 400 let. Od gondolierjev ne moremo pričakovati, da nam bodo prepevali kot to prikažejo v filmih.

Forcola - krmilo beneške gondole

FORCOLA (slo. 4-točkovno nosilo) je osnovno krmilno sredstvo v Beneški gondoli. Narejena iz enega kosa lesa, oblikovana v loku, podobnemu človeškemu komolcu in nudi gondolierju možnost neomejenega manevriranja.

Traghetto

Do leta 1854 je bil most Rialto edina povezava čez Canale grande. Posledično so namesto dodatnih mostov postavili "trajektno" povezavo med različnimi bregovi kanala. Če kdo želi danes prečkati glavno žilo brez uporabe mostov v mestu ima 2 možnosti...

Benetke so sprejele prvo žensko gondolierko
Po devetih stoletjih moške dominance so v ceh sprejeli prvo žensko. Pri 23-tih letih starosti je Giorgia Boscolo postala prva gondolierka v Benetkah. Poročena mater dveh otrok jer uspešno opravila sprejemni izpit.
Ostala plovila v Benetkah
V Beneški laguni se ne pojavljajo samo gondole, traghetti in vaporetti, temveč tudi drugi tipi čolnov. Ti so v glavnem v zasebni lasti oz. jih uporabljajo za prevoz ljudi in tovora. Njihova vloga še zdaleč ni tako romantična kot gondola oz. razširjena kot vaporetto, vendar vseeno igrajo pomembno vlogo v mestnem vsakdanjiku.