Sestiere Dorsoduro

je dobil scoj naziv po "trdi zemlji". Del Benetk vključuje tudi oddaljena otoka Giudecca in Sacca Fisola. Glavni kanal v predelu je Giudecca, kateri ločuje istoimenski otok od centralnega dela mesta. Kot glavno znamenitost velja omeniti cerkev Santa Maria della Salute.

Otok Giudecca - Židovski otok

se nahaja na južnem delu mesta (blizu prinstanišča San Basilio) ter je bil sprva imenovan Spinalunga (slo. dolga hrbtenica) zaradi dolge ter ozke oblike. Novo ime je dobil po židovskem naselju na otoku iz 13. stoletja. Kasneje so otok spremenili v industrijski center s filmskim studijem.

Preberi več o otoku Giudecca...

Bazilika Santa Maria della Salute

je bila zgrajena v 16. stoletju. Med širjenjem hude epidemije kuge, katera je pobila skoraj tretjino prebivalstva, je arhitekt Baldassare Loghena dobil nalogo, da zgradi najlepšo baročno cerkev v mestu. Končal jo je leta 1681 (eno leto pred smrtijo).

Dogana di Mare - Morska carinarnica

Na kraju, kjer se Canale Grande izliva v Bazen sv. Marka, na koncu sestiera Dorsoduro se nahaja glavna carinarnica Dogana di Mare. Na tem mestu doseže Canale Grande največjo širino - 70m. Krona stavbe, boginja Fortuna, prinaša srečo vsem pomorcem.

Cerkev Il Redentore

je ena od glavnih cerkva Andrea Palladio. Zgrajena kot zahvala bogu za konec kuge v letih 1575 ter 1576, v kateri je umrlo cca. 46.000 prebivalcev (25-30%). Dela so začela l. 1577, posvečena l. 1592. Uradno ime je Chiesa del Santissimo Redentore (Cerkev najbolj svetega Odrešenika)

Muzej Peggy Guggenheim

Majhen muzej ob Canale Grande je samo eden od številnih muzejev fundacije Solomon R. Guggenheim. V muzeju se nahaja v glavnem osebna kolekcija Peggy Guggenheim (1898 - 1979), bivše žene umetnika Max Ernest-a ter nečakinja rudarksega magnata Solomon R. Guggenheim.

Molino Stucky

Na zahodni strani otoka Giudecca (slo. Židovski otok) se nahaja ena najbolj netipičnih stavb v Benetkah - Molino Stucky. Danes palača gosti enega najbolj slavnih hotelov v mestu: Hilton Molino Stucky. Stavba ima (kljub relativni mladosti) burno preteklost.

Palača / Palazzo Dario

se nahaja na križišču med Canale Grande ter Rio delle Torreselle. Hrbtni del palače meji na Campiello (slo majhen trg) Barbaro. Palača, zgrajena v Beneški gotiki, je bila leta 1486 dodelana v renesančnem stilu, v 19. stoletju so ji pa dogradili še neo-gotske balkone.

Cerkev San Sebastiano

je dom znanega slikarja Paolo Caliari - poznan kot Veronese. V cerkvi se nahaja njegovo najbolj pomembno zaključeno slikarsko delo. Zgrajena v 15. stoletju, ter končana do leta 1506, ko je dobila podobo, katero je ohranila do danes. Nahaja se v neposredni bližini pristanišča San Basilio.