Beneško otočje - Burano, Murano, Torcello, Lido, Giudecca


Kratka vožnja vas bo z vaporettom Vas bo popeljala stran od turističnih središč in sleherni obiskovalec hitro spozna, da Benetke niso sestavljene samo iz Trga svetega Marka ter mostu Rialto, ampak tudi iz mnogo drugih otokov. Poleg dejstva, da je glavno otočje sestavljeno iz šetsih delov (Sestieri = šestine), ne velja zanemariti, da so otoki Murano, Burano in Torcello tudi zelo zanimivi.

 

Benečani so gradili otoke oddaljene od "srca" v glavnem zaradi lastne varnosti. Murano je predstavljal rešitev od posledic morebitnih požarov (proizvodnja stekla), bolnice (proti širjenju nalezlivih bolezni), norišnice (morebitni umori) ter pokopališča (širjenje kuge).

 

Benetke so zgrajene na 118 otokih, katere ločuje preko 450 kanalov ter povezuje 250 mostov.

Otok Poveglia - otok duhov

Poveglia je en najbolj z duhovi obsedlih  inzakletih otokov daleč naokoli. Otok leži med Benetkami in Lidom ter je za javnost zaprt. Na otoku so prvovrstna posestva, med katerimi sta grad in samostan.

Otok sv. Mihaela - pokopališče

Otok San Michele se nahaja v sredini beneške lagune, med Benetkami ter Muranom. Otok je pridobil na pomenu od leta 1807, ko je dobil status beneškega muzeja-pokopališča. Kot glavno pokopališče v Benetkah igra pomembno vlogo, saj je v njem pokopanih veliko slavnih oseb ter se tako uvršča kot velika znamenitost mesta.

Otok Giudecca - Židovski otok

se nahaja na južnem delu mesta (blizu prinstanišča San Basilio) ter je bil sprva imenovan Spinalunga (slo. dolga hrbtenica) zaradi dolge ter ozke oblike. Novo ime je dobil po židovskem naselju na otoku iz 13. stoletja. Kasneje so otok spremenili v industrijski center s filmskim studijem.

Otok Murano

je po svetu poznan po izdelavi steklenih umetnij, katera je nadomestila prvotni dejavnosti - ribolov in solinarstvo. Podobno kot Benetke je tudi Murano sestavljen iz otokov ter mostov. V dosti manjši podobi se v mestu nahaja tudi Canale Grande.

Otok Burano

je osnovala družina Buriana, katera se je kasneje preselila na otok Buranello. Otok je poznan po izdelavi čipk. Naseljen s 4.000 prebivalci se nahaja 7 kilometrov severno od središča mesta (40 min z vaporettom). Nikoli ni užival neodvisnosti Murana, saj je bil sprva podrejen Torcellu kasneje Benetkam.

Otok Lido

velja kot valobran laguni. Dolg je 18 km ter naseljen z 20.000 prebivalci. Vsakega septembra na otoku organizirajo fimski festival. Na začetku Križarskih vojn so na otoku prisilno naselili na deset tisoče vojakov, ki niso uspeli odplačati gradnjo svojih ladij. Danes se je uveljavil zaradi svoje 12 kilometrov dolge plaže.

Otok Torcello

je poznan kot najstarejši otok v laguni, saj so ga kot prvega naselili "Veneti", ko so zapustili kopno (Terra Firma) med begom pred Barbari, posebej pred Atilo. Atila je leta 452 uničil mesto Altinum ter vso okolico od koder je pregnal prednike današnjih Benečanov.

Otok Sant Erasmo
Otok Sant Erasmo se nahaja na severnem delu lagune tik ob izhodu iz beneške lagune (ob Punta Sabbione). Otok je bil pred časom povezan z otokom Murano. Danes se na njemu nahajajo poljedelske površine. Na otoku se nahaja tudi Maksimiljanova utrdba - izvidniški stolp.