Beneški kanali
V Benetkah ne poznajo cestnega prometa kakšnega smo vajeni v ostalih krajih. Beneški kanali so nadomestki cestnih ulic, saj celoten promet poteka po vodi. poznamo dve vrsti: CANALE (večji ter širši) ter RIO (manjši ter ožji). Glavna prevozna sredstva v Benetkah so:
- gondola (klasično) 
- vodni taksi (moderno)
- vaporetto (javni avtobus)
Glavni kanal (na sliki) je CANALE GRANDE. Dolg je 3.800m, širok med 30m do 80m. Prečkajo ga samo 3 mostovi: najbližji in najnovejši je Akademski most, sredinski je Rialto (tudi najpomembnejši) ter Most bosonogih (ob železniški postaji). Globina kanala je povprečno 5m. Odloki določajo katere ladje lahko plujejo po kanalih.
Canale grande

Canale Grande je sestavljen iz več kot 170 čudovitih palač, zgrajene med 13. ter 18. stoletjem. So pravi dokaz bogastva Beneške republike. Canale Grande velja za najrazkošnejšo ulico v mestu, saj so bogate beneške družine z gradnjo dragih palač razkazovale svoje bogastvo.

Preberi več...

Canale Giudecca

Canale Giudecca je kanal, kateri loči istoimenski otok od glavnine mesta. Ime izvira iz dveh različnih virov: Giudecca si lahko razlagamo kot otok Pravice ali Židovski otok. Danes se na otoku nahaja najrazkošnejši hotel v mestu: hotel Hilton., kjer stane ena noč v predsednišekm apartmaju 13.000 €/noč.

Vodni taksi kot prevozno sredstvo

Vodni taxiji so najhitrejši način za prevoz potnikov po Beneških kanalih. Devet metrov dolgi ter dva metra široki čolni so opremljeni z motorji, ki imajo preko 125kW. Za plovbo po nakalih je potrebno imeti lokalno licenco in opravljen izpit za upravljanje čolnov. Pridobivanje licence v Benetkah je dolgotrajna ter draga zadeva.

Vaporetto - morski avtobus

Vaporetto je morski nadomestek za avtobuse v Benetkah. Sprejme do 150 potnikov. Ime izviraiz besede vapore, saj je prvotna plovila poganjal parni stroj. Pred vožnjo priporočamo, da se pozanimate o voznem redu, saj imajo kaotičen urnik in lahko hitro končate na drugem delu mesta.